Vergoedingen

Diëtetiek
In 2023 wordt behandeling door een diëtist tot 3 uur per persoon per jaar vergoed uit de basisverzekering. Dit valt onder het verplicht “eigen risico“. Voor kinderen beneden de 18 jaar is het eigen risico niet van toepassing.

Voor de chronische aandoeningen diabetes, COPD en cardiovasculaire risico’s (o.a. ernstig overgewicht, verhoogde bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte) wordt de behandeling binnen de zogenaamde ketenzorg geleverd. Behandeling door een diëtist binnen deze ketenzorg wordt vergoed uit de basisverzekering en telt niet mee voor het verplicht eigen risico. Je huisarts bepaalt of je verwijzing onder deze ketenzorg valt. Informeer bij je huisarts.

Tegenwoordig kun je zonder schriftelijke verwijzing naar een diëtist. Dit wordt Directe Toegang genoemd. Indien je zonder verwijsbrief komt wordt eerst een screening uitgevoerd. De screening dient om te beoordelen of het verantwoord is om met je hulpvraag of klachten door een diëtist behandeld te worden. Indien dit niet het geval is krijg je het advies om een afspraak te maken met je huisarts. Een aantal verzekeraars stelt een verwijsbrief van een arts verplicht om voor vergoeding in aanmerking te komen.
Zie hiervoor je polisvoorwaarden.

Psychosociale therapie
De door mij geboden psychosociale therapie wordt door een aantal verzekeraars (gedeeltelijk) vergoed uit de aanvullende verzekering onder “complementaire / alternatieve geneeswijzen”. Zie hiervoor je polisvoorwaarden

Groepsbegeleiding/cursus
Soms is vergoeding van groepsbegeleiding door de zorgverzekeraar mogelijk. Neem voor meer informatie contact op.

Workshops
Workshops vallen niet onder de vergoeding van de zorgverzekeraar. 

AGB-codes
AGB-codes zijn zorgverlenerocodes die bij declaraties naar de verzekeraar gebruikt worden. Er is een persoonlijke code en een praktijk-code.
Ik heb een persoonlijke code als diëtist (24001566) en een als psychosociaal therapeut (90048280).
In Balans heeft als praktijk hierbij behorende codes een voor de diëtetiek (24000133) en een voor de psychosociale therapie (90056845).