
Ik ben Marie-Thérèse Driessen, specialist op het gebied van voeding en eetgedrag. Voeding en mensen hebben mijn interesse. Voeding is van levensbelang en iedereen heeft er mee te maken. Ieder mens heeft zijn eigen verhaal en zijn eigen drijfveren. Ik vind het leuk om met mensen te werken en een tijdje met ze mee te lopen in hun veranderingsproces. Het geeft me voldoening om op deze manier een bijdrage te leveren aan hun kwaliteit van leven. Naast deze professionele interesse voor voeding kan ik ook erg van eten genieten en houd ik ook van koken. En dat genieten van eten, gun ik mijn cliënten ook.
In 1986 heb ik mijn diploma als diëtist behaald. Sindsdien heb ik in verschillende werkvelden ervaring opgedaan.
Mijn eerste werkkring na mijn opleiding was het toenmalige Academisch Ziekenhuis Leiden (nu LUMC), en daarna heb ik achtereenvolgens bij een thuiszorgorganisatie en een sportschool gewerkt. In 2001 ben ik in Deventer gestart met een eigen praktijk, In Balans, praktijk voor voedings- en dieetadvies. Eerst aan huis en vervolgens in verschillende gezondheidscentra. Van 2018 tot en met maart 2023 was mijn praktijk in Wijster gevestigd. Met ingang van 1 april 2023 werk ik in het midden van het land en is mijn praktijk een zelfstandig onderdeel van Diëtistenpraktijk Zeist. Samen met collega’s Esther Oskamp en Mariëlle Zuidgeest houd ik spreekuur op verschillende locaties in Zeist en Bilthoven.
In mijn werk als diëtist heb ik al snel ontdekt dat voeding en eetgedrag niet op zichzelf staan. Allerlei andere aspecten in het leven blijken een rol te spelen bij de keuzes die iemand maakt als het om eten gaat. Zo kwam ik er achter dat een advies over voeding alleen, vaak niet afdoende is om je eetgedrag te kunnen veranderen.
Eten heeft naast de biologische functie van voorziening van voedingsstoffen, allerlei andere functies. Eten is ook van invloed op sociaal en emotioneel vlak. Daarom is het nodig om ook aandacht te hebben voor die aspecten van eten, die iemand zelf belangrijk vindt. Het is niet altijd meteen duidelijk welke drijfveren iemand heeft om wel of niet een advies op te volgen. Het is echter zeker de moeite waard om te onderzoeken welke hindernissen iemand ervaart en deze serieus te nemen.
In 1997 kreeg ik zelf de diagnose coeliakie, waardoor ik een glutenvrij dieet moest gaan volgen. Opeens stond ik aan de andere kant, had ik zelf advies nodig. Toen heb ik aan den lijve ondervonden wat het betekent om niet meer alles te kunnen eten wat je wilt, hoe lastig dit kan zijn in allerlei situaties en hoe onzeker je je daarbij kunt voelen. Ik heb echter ook ondervonden hoe voeding kan helpen om weer gezond te worden en hoe sterk ik mijn kwaliteit van leven daarmee heb kunnen verbeteren.
Door al deze ervaringen wilde ik beter toegerust zijn om mijn cliënten goed te kunnen begeleiden. In 2005 ben ik begonnen met opleidingen op het psychosociale vlak te doen. Mijn uitgangspunt is dat een mens één geheel is en dat lichaam, geest en ziel onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en elkaar steeds beïnvloeden.
Wil je weten wat ik voor je kan betekenen zie dan aanbod & expertise.