Leefstijl als medicijn

Ziek van je leefstijl?

Het menselijk lichaam is een ingenieus systeem. Er vinden tegelijkertijd allerlei ingewikkelde processen plaats die ervoor zorgen dat alles in ons lichaam werkt! We ademen, denken, voelen én ontplooien allerlei activiteiten en dat allemaal tegelijkertijd! Ons lichaam is gericht op evenwicht én het is in staat om allerlei verstoringen in dit evenwicht op te vangen. Dat wil zeggen dat het wel even uit balans raakt, maar na een tijdje weer opnieuw een evenwicht vindt. Een voorbeeld hiervan is dat je verkouden wordt en dat dat na een tijdje weer vanzelf over is.

Om alles goed te laten werken is er wel een voorwaarde! Die voorwaarde is dat je je lichaam ondersteunt om het goed te laten functioneren. De ingrediënten hiervoor zijn: voeding die de juiste voedingsstoffen levert, voldoende beweging, voldoende rust en voldoende ontspanning, ofwel samengevat: een gezonde leefstijl!

Door de toegenomen welvaart is er de afgelopen jaren nogal wat veranderd in onze leefstijl. Hoe ons lichaam werkt is echter nog steeds hetzelfde als honderden of zelfs duizenden jaren geleden. De uitdagingen waar we in de huidige tijd mee te kampen hebben zijn echter heel anders van aard geworden.

Onze voeding is drastisch veranderd, er is overvloed aan alles, we eten meer dan we nodig hebben en we eten sterk bewerkt voedsel dat niet verzadigt en waar veel goede stoffen uitgehaald zijn.

We zitten een groot deel van de dag, hebben apparaten voor allerlei klusjes én we leven in een 24-uurseconomie. Ons gewicht neemt daardoor toe.

Door alle technologische ontwikkelingen zijn we 24 uur per dag bereikbaar. Er komt veel meer informatie op ons af en alles moet snel. Dat maakt het moeilijk om tot rust te komen. Wanneer stress aan blijft houden en niet op tijd afgewisseld wordt met ontspanning, kan je lichaam niet goed herstellen. Het gevolg is dat er allerlei klachten ontstaan. Een klacht of een symptoom is een signaal van ons lichaam dat er een verstoring is in het evenwicht. Als je er niets aan doet ontstaan aandoeningen zoals bijvoorbeeld diabetes type 2, een te hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte en hart- en vaatziekten.

Wanneer je ziek wordt door je voeding en je leefstijl, ligt het voor de hand dat je door je leefstijl te veranderen ook weer gezonder kunt worden. Een pilletje helpt namelijk meestal wel een tijdje om de symptomen te bestrijden, maar als je niks aan de oorzaak doet, komen er steeds weer nieuwe symptomen en volgen er meer pillen én bijwerkingen. 

Door je leefstijl te verbeteren heb je een krachtig alternatief waarmee je wél de oorzaak aanpakt. Hiermee werk je eraan dat je lichaam weer beter zelf het evenwicht kan bewaren.

Gun jij jezelf een betere gezondheid en ben je bereid daar zelf wat voor te doen, dan help ik je graag! Dat kan via individuele begeleiding of in een groep. Informeer naar de mogelijkheden.