Psychosociale begeleiding bij eet- en gewichtsproblemen

Wat nou als je heel goed weet wat je wel of niet moet eten en je toch keer op keer de mist ingaat? Hoe frustrerend is dat? Omdat je eten bijvoorbeeld gebruikt om met stress om te gaan of omdat je gaat snaaien wanneer je je alleen voelt of niet zo lekker in je vel zit. Dan is het veel moeilijker om verleidingen te weerstaan en patronen te doorbreken. Het feit dat je heus wel weet hoe het éigenlijk zou moeten, maakt het alleen maar erger. Het ondergraaft je gevoel van zelfvertrouwen en dat kan opnieuw een reden zijn om te gaan eten of nog minder te gaan eten.

Soms is het aan de buitenkant te zien wanneer je eetgedrag en je emoties met elkaar verstrikt zijn geraakt. Bijvoorbeeld omdat je heel veel overgewicht hebt of je juist heel mager bent geworden. Soms is het echter niet zo duidelijk, omdat je gewoon een normaal gewicht hebt. Los van het gewicht dat je hebt kun je ernstig gebukt gaan onder de interne strijd die je voert over je eten en je gewicht. Het kan betekenen dat het je gedachten helemaal beheerst, dat het je dagelijks functioneren beperkt en ook dat je fysieke gezondheid in gevaar komt.

Wanneer je hulp wilt bij deze problemen is een professioneel advies over voeding niet genoeg en meestal ook niet de eerste stap die gezet dient te worden. Dan is er een andere aanpak nodig. Voor die andere aanpak kun je bij mij terecht.

In een aantal sessies onderzoeken we wat er schuil gaat achter jouw eetgedrag en wat je er eigenlijk mee wilt bereiken. Ofwel hoe jouw eetgedrag samenhangt met je emoties, of wat maakt dat jij een “emotie-eter” bent. Vaak heeft wat erachter zit eigenlijk niet zoveel met eten te maken. Met speciale oefeningen en (huiswerk)opdrachten ga je aan de slag om daar achter te komen. Via bewustwording en met compassie werken we aan zelfinzicht. Je leert meer over wie je bent en wat voor jou echt belangrijk is. Stap voor stap werk je aan vaardigheden die je helpen om datgene te doen waarmee je in de richting van je doel gaat in plaats van dat je er verder van verwijderd raakt.