Glutenvrij dieet bij coeliakie

Coeliakie is een auto-immuunaandoening. Dat wil zeggen dat het immuunsysteem ofwel het afweersysteem erbij betrokken is. Ons afweersysteem is zo ingericht dat het bij binnenkomst van ongewenste stoffen in ons lichaam, antistoffen gaat maken om de ongewenste stoffen onschadelijk te maken. In het geval van coeliakie gaat het lichaam bij het eten van glutenbevattende voeding antistoffen tegen lichaamseigen weefsels maken, waardoor schade aan weefsels en klachten ontstaan. De enige oplossing bij deze aandoening is het weglaten van gluten uit de voeding, oftewel een “glutenvrij dieet” volgen.

Wanneer je gewend bent alles te kunnen eten, is het een grote verandering wanneer dat opeens niet meer zomaar kan. Dit heb ik zelf ervaren toen ik in 1997 de diagnose coeliakie kreeg. Sindsdien ben ik ervaringsdeskundig hierin. Hoewel ik toen ook al diëtist was, heeft het ook mij een tijdje gekost om hier mijn weg in te vinden.

Inmiddels weet ik niet meer beter en is het voor mij heel gewoon om zonder gluten te eten en eten klaar te maken. Ook zonder gluten en mét wat extra aandacht kun je heerlijk eten, zowel thuis als buiten de deur.

Heb jij de diagnose coeliakie gekregen en wil je begeleiding bij het je eigen maken van het glutenvrije dieet? Ik bied begeleiding zowel bij de praktische toepassing van het glutenvrije dieet (waar moet ik op letten, wat kan ik wél eten, hoe houd ik mijn voeding volwaardig, hoe moet ik koken) als ook bij het omgaan hiermee in het dagelijks leven (acceptatie, hoe doe ik dit in gezelschap).